Sofia Underground 2015 в София и… Пловдив

logo-Sofia-Underground

Фестивалът Sofia Underground за пърформанс и гранични форми на изкуство през 2015 се провежда с тема „Машини“. Тази година на 25-26 април Sofia Underground ще се завърне символично и фактически в „ъндърграунда“- подземието на Националния дворец на културата, което задава настроение и ключ към темата, но не всичко свършва там и тогава. След главната програма в столицата, фестивалът продължава в Пловдив на 29 и 30ти април, където в духа на традицията на Sofia Underground ще станем свидетели на богата програма с артисти от „по света и у нас“. Разбира се достъпът, също традиционно, е свободен.

С леко намигване към некоректното заглавие, паралелно събитие към Sofia Underground 2015 ще се проведе и във Велико Търново, където Богдан Александров ще представи „Доминация“ – специфична пространствена намеса, която ще се прожектира на живо в София в рамките на главната програма.

 

Машини

Темата, около която се осъществи селекцията на фестивала за пърформанс и гранични форми на изкуство, се определя както от изчерпването на конвенционалните форми за интелектуална и критическа реакция към обществените процеси, така и от търсенето на нови полета и изразни средства за художествена рефлексия и креативен процес.

Като универсален художествен модел фестивалът Sofia Underground 2015 ползва темата Машини, за да потърси въпросните полета и средства в зоната на разлома или сблъсъка между techne и psyche. Две позиции, чието взаимодействие определя реалността и състоянието ни като обекти и субекти, същества и проекции, отделни единици и части от цялото, творци и материал, живи и не, хора.

Sofia Underground 2015 се реализира в НДК, в неконвенционално подземно пространство, което е едновременно достъпно и потайно. Фактически underground, който доближава физическата до концептуалната среда и оригиналния контекст на фестивала от самото му създаване през 1997. Символичното завръщане на Sofia Underground в подземията на Двореца на културата може да се разглежда като ключ за темата на фестивала през 2015г.

Процесите в произвеждането и потреблението на култура са дълбоко залегнали в основите на обществените катаклизми, в грешките на цивилизацията и ценностния провал на съвременния човек. Тази голяма „културно-обществена“ система се свежда до механичен апарат, който, със своята сила и влияние тотализира едно и елиминира друго в разрушителен безкраен танц. В зрелищна стихия, която обезличава човека, превзема въображението и узурпира волята в своя користна полза. Познахте ли машината?

София

 

Двудневната, основна програма на фестивала включва международни пърформанс артисти над десетима участници от различни точки на света, изявени и дебютиращи български автори, също интердисциплинарни участници, с дебют в пърформанса, както и програма на студентския фестивал за пърформанс „Шах с пешката“ в рамките на двата фестивални дни.

Музикалните финали и на двата фестивални дни (или по-скоро нощи – с програма до след полунощ) са акцент, който едновремнно осмисля и екзалтира машинната тема на събитието. Bakpullver, Z3n, Yves O, Ultra Fuels, Ad usum delphini, trakk, Трохи, турските участници от mondual – всичко това предстои.

 

 

Пловдив

На 29ти април, от 18.30 ч., в пространството на eXAF (на бул. „Руски“ №89) Прдан Марков ще разкаже в артистично–лекционен вид за историята на фестивала София Ъндърграунд и като цяло за пърформанс арта и неконвенционалното изкуство у нас. През целия ден представители на естонската арт група Non Grata ще се развихрят из публичните пространства на Пловдив, размествайки лежерния ход на града със своите специфични артистични интервенции (http://diverseuniverse2014.free.fr/)

На 30ти април в кино Космос, по програма „без програма“ вратите отварят в 16 часа. Международното участие преобладава, с пърформанси от:

Silvia Amancei and Bogdan Armanu (RO)
Super Godzilla (BG)
танцов пърформанс на Савина & Стаси (BG)

Non Grata (EST)
Terho Sire (FIN)
Antibody Corporation (USA)
Nina Yhared (Mexico)
Mathieu Sylvestre (France)
Xiao Yurong (China)
Melodie Duchesne (France/Indonesia)

В рамките на пространството ще бъде разположена изложбта с принтове на Anonymous Boh „10 NEW COMMANDMENTS“, в която са докуметирани култови моменти от пърформанси на Non Grata. А междувременно ще се проведжда и силк-принт уъкршопът: Troubleshooter Prints.

След 21.00 движението е обратно към Галерийното пространство на eXAF, където темата е: music sounding like machines/machines sounding like music. Визуалната среда, в която всичко това се развива, съвсем естествено, е изложбата „GameOver“ (с автори Венера Смиленова и Мария Малинова).

Пълната програма на Sofia Underground 2015 ще намерите тук.

Разбира се, не забравяйте и контекстуализиращата Пост Програма.

 

via sofiaunderground.com