Let’s Digitally Readymake! #ИлинаКонсулова #ДаниелНечев

daniel 5

¿ кои сте вие ?
Ил: Ние сме Илина и Даниел. А аз съм Илина.
Д: Даниел Нечев – световно безизвестен артист.

¿ а какво е DANIEL ?
Ил: Daniel е уебсайт, който създадох като поздрав към Даниел, ха-ха. Всъщност преди 4-5 години така се и запознахме с него – превеждах резюмето към една негова публикация за дигиталния редимейд. Казах си „Я, някой тук мисли като мен…!“ Скоро след това започнахме да работим заедно, но едва сега издухахме праха от папката с дело „Дигитален редимейд“ и… Daniel се роди. Daniel e „жива“ база данни от дигитални редимейд [предимно] изображения, като в хода на повествованието все повече започва да прилича на колаж. Sad but true… Да го кажем така: Daniel е мозайка от намерени дигитални обекти, който само за удобство е разположен в Интернет.
Д: Експеримент.

¿ за какво ще ни говорите в събота* ?
Ил: За Daniel и за това колко много на нас самите не ни е ясно какво правим. И ще просим помощ от всички, за да си развием сайта, защото съвсем скоро ще започнем да се изчерпваме…
Д: Ще говорим за нещо, което и на самите нас все още не е съвсем понятно.

 

daniel 4

 

¿ ‘дигитален редимейд’ ваш термин ли е? Други примери освен DANIEL, с които понятието може да бъде илюстрирано…
Ил: Най-вероятно не е наш! Единственото, което мога дa кажа със сигурност, е, че сега Google дава много повече резултати за термина отколкото преди. Лошото е, че нещо не ми харесват тези резултати… Без претенцията, че съм преровила всичко по въпроса, само един сайт ми хвана вниманието: www.mteww.com/readymade/list.html. А как завиждам на едни хора в социалните мрежи, чиито профили сами по себе си СА един саморасъл Daniel!
Д: Терминът „дигитален редимейд“ не е измислен от нас, колкото и да не ни се иска да е така. Широкоразпространен е, но в болшинството от случаите на неговата употреба (поне тези, на които ние сме се натъквали) е неясно дефиниран…
Други примери… „Grand Theft Bicycle“ (Стив Гибсън, Джъстин Лов, Джим Олсън) например претендира да бъде и дигитален редимейд, но по същество си е пример за класически гейм арт – модифицирана игра, компоненти от чийто енджин са запазени непокътнати, а други са променени. Хаковете на стари конзоли „Nintendo“ от Kори Аркенджъл, които той буквално разфасова, за да се добере до кода на игрите, също имат допирни точки с редимейда, но и в тези случай намесата на автора е твърде обилна и натрапчива. По-скоро не мога да дам пример за дигитален редимейд в чиста форма, тъй като все още не съм наясно кои са онези атрибути, отличаващи го от всички останали форми на дигитално изкуство, и съществуват ли те въобще.

 

daniel 6

 

¿ как определяте работата си по Daniel и самия проект? Артистичен проект ли е това или по-скоро изследователски ?
Ил: И двете. Ние сме художници преди всичко. Вярно – малко по-четящи художници, но все пак художници. И не е редно да претендираме за върхове на изследователската и теоретична мисъл. Но пък работата ни може да е полезна на някой млад, надъхан теоретик – я изкуствовед, я естетик… По-скоро Daniel е нашият опит да СИ обясним дигиталния редимейд, степените на намеса и кога нещото вече спира да е редимейд… Също се забавляваме, когато не спорим що е то Daniel.
Д: Артистичен, разбира се, но преди всичко изследователски. Любопитно е да се отграничат характерните особености на дигиталния редимейд от тези на веществения. Онези признаци, които го дефинират.

 

daniel 3        daniel

 

¿ с какво друго се занимавате освен да дълбаете в дигиталния редимейд ?
Ил: Дълбаем в други мейди и ги правим реди. Аз дълбоко се вълнувам от проявленията на социотялото в Уеба. Също и по модните джендър и феминистки работи залитам… Абе, позьорска история.
Д: Занимаваме се с всякакви форми на визуална изобретателност, всичко, което попада в категорията „изкуство“.

¿ кои са любимите ви медийни артисти/ или артистични работи в тази сфера ?
Ил: Eva and Franco Mattes aka 0100101110101101.ORG.
Д: Някои от артистите, чиято работа ме впечатлява са Кори Аркенджъл, Алексей Шулгин, Марк Напиър, Ева и Франко Матес (или както се произнася името им) и доста от хакерите на РОМ-ове, които определят своята страст като изкуство, но не в смисъла, който ние обичайно влагаме в това понятие.

 

daniel 2

 

¿ има ли българската публика отношение към медийните изкуства ?
Ил: Има, що да няма. Е, вече отделен въпрос е какво е отношението, ха-ха. За някои живописните размазни с таблетчето са еманация на дигиталното. И така ще бъде, и така е редно да бъде. Но какво ме интересува мен това?!
Д: Част от нея вероятно има, все още не съм се сблъсквал с нея.

¿ а има ли интересни за вас български артисти, които работят в областта на медийните изкуства ?
Ил: Не. Ние сме единствени и никой не е по-велик от нас в БГ, ха-ха. Проблемът ни с Даниел е, че сме малко саможиви и тепърва изпъпляме сред колеги… Да си призная под секрет, на мен ми е интересен Вълко Чобанов, защото е по-малък от мен и следователно е още по-органически свързан с дигиталната естетика.
Д: Може би Петко Дурмана.

¿ ще попитам и за изследователи или интересни публикации на български език, посветени частично и цялостно на проблем в областта на медийните изкуства – които бихте ни препоръчали ?
Ил: Благодаря ви за този въпрос.
Д: Не съм убеден, че има такива. Не съм попадал на нищо подобно. Може би съществуват, но аз не съм разбрал. Зная, че Боряна Росса подготвяше дисертация на подобна тема в САЩ.

¿ а вие от какво се вдъхновявате за работата си ?
Ил: Ха-ха, от дълбините на безсмъртната си душа и проклетия си характер.
Д: От всичко, което намеря в Интернет, но най-вече от борбеният и неспокоен темперамент на Илина, която често е вдъхновение за мен, но нерядко и болка в задника.

¿ има ли още нещо, което искате да споделите преди събота ?
Ил: Нямаме къде да спим. Пак.
Д: Спорен е въпросът дали изобщо има какво да споделим в събота. Както вече споменах и ние не сме съвсем наясно

 

*************************************************************************************************

>> ON! Media Arts <<

Тази събота, на 17-ти октовмри, стартира проектът ON! media arts, в който на фокус са медийните изкуства (подробности + live stream на www.exaf.org)

Чрез ON! media arts eXAF си предоставя удоволствието да кани артисти и изследователи от България и света  – работещи в сферата на медийните изкуства,  с идеята да се разнищва и дълбае в тази посока: да бъдат представяни артистични проекти, да говорим за изкуство, да дискутираме, да анализираме и да се вдъхновяваме за работа.

През октовмри 2015 пространството на eXAF в Пловдив (на бул. „Руски“89) хоства:

ON! media arts >> part 1 – на 17 октовмри, събота

16:30| „DIGITAL REDYMADE’
Беседа от Илина Консулова и Даниел Нечев

18:00| ‘WAYS OF SOMETHING’, Lorna Mills
прожекции на епизод 1 и 2

и

 

ON! media arts >> part 2 –  на 24 октомври, събота

17:00| BRIEF HISTORY OF VJ CULTURE  (Historical Aspects / Psychological Development of the Club Experience)
Беседа от Иво Иванов (YvesO)

18:00| Пърформанс на Риане Патер и Василики Риала

_ _ _ _

[Всички изображения в публиакцията са взети от http://daniel.site88.net/ – предоставени от авторите Илина Консулова и Даниел Нечев]