Отворена покана: SOFIA UNDERGROUND 2016

SOFIA UNDERGROUND е фестивал за съвременно изкуство с легендарен статут.
Основан от куратора и критик Руен Руенов през 1997г., когато се провежда в подземията на НДК.
От 2015 г. SOFIA UNDERGROUND се завръща в неконвенционалното подземно пространство на Нацоналния дворец на културата – фактически ъндърграунд, който доближава физическата до концептуалната среда и оригиналния контекст на фестивала, възникнал като артистична реакция на социалните кризи от 90-те.
По традиция, със своите отвореност и спонтанност, SOFIA UNDERGROUND позволява включването на публика, дебютанти, любители, и участието им в творчески процес заедно с изявени артисти от България и света.
Посоката, в която се развива фестивалът през годините, указва функционирането му като платформа, сцена, художествен и изследователски проект.

 

 

Както обикновено, селекцията и организацията на фестивала се извършва на кураторски принцип. През 2016 г. темата на фестивала за пърформанс и гранични артистични форми SOFIA UNDERGROUND е:

 

>> ВЪТРЕШНИ КОНФЛИКТИ <<

inner

„Да бъдеш или да не бъдеш…“
„Не, благодаря!“ >#< „Да, приемам!“

Противоречия и амбивалентни ситуации в живота на всеки се появяват ежедневно. Изправени пред необходимостта от вземането на решения или разрешаването на свързани с живота ни дилеми, често дори без да осъзнаваме тяхната важност, наше естествено задължение все пак остават правилните избори, особено ако искаме да продължим адекватно съществуването си на тази планета.

Обслужването на чужди цели обаче у толкова много хора е така дълбоко конструктиво програмирано, че несъзнателно и машинално те поемат ход след ход, превръщайки занемаряването на личната си разсъдливост в свой навик. Изкуството, и в частност пърформанс арта, от своя страна позволява израза на онова иманентно заложено у човека средство, чрез което той успява да разследва своите табута, да преконфигурира границите на личното и социалното, да деконструира предразсъдъците си и да критикува статуквото и сам себе си.

Двете думи, формиращи темата на фестивала през 2016 – „Вътрешни конфликти“, обединяват съдържателно повечето от темите на предишните издания на Sofia Underground. Като провокация, насочена към артистичното въображение, целта на избраната тема е да предизвика интелектуално разследване на причините, обусляващи състоянието на вътрешен конфликт у човека, както и взирането във „вътрешното аз“ и самия индивид, като основна причина и част от настъпващата „нова епоха“.

Поведението на голяма част от човешкото общество все повече е обуславяно от апатията, а след това насочвано през опитите за бягство. Бягство от страха да вземеш „грешното“ решение, като просто не взимаш такова. Бягство от перспективата от нещо ново, като просто си останеш при старомодното. Бягство от бремето на отговорността, бягство от стреса на действието. Бягство от реалността. Бягство от бъдещето. Даже причините за настъпващите военни конфликти и срив в системата се крият в „обикновенния“ човек, който остава бездеен и непокътнат, когато трябва да реагира.

Да бъдеш „промяната, която искаш да видиш в света“ е постоянен вътрешен конфликт. Защото, за да предприеме „правилното“ действие, всеки трябва да се бори със собствената си съвест. И понякога това е трудно за понасяне. Затова промените се случват трудно. Защото случването им не идва от върха на пирамидата, а трябва да дойде от основата й, от всеки човек индивидуално. Само вглеждайки се в себе си, ще намерим причините за настоящото състояние на своето съществуване. И само променяйки себе си, можем да променим света към по-добро.

 

0_d01f5_f66dfa57_orig

 

Екипът на SOFIA UNDERGROUND очаква артистични проекти – акции, инсталации, пърформанси, документации, видео и звукови проекти, както и такива, реализирани чрез средствата на новите медии – които рефлектират темата и отправят критически поглед към актуалната ситуация на едно пост-историческо глобално човешко състояние.
До края на януари 2016, на 2016@sofiaunderground.com, кандидатите за участие трябва да изпратят:
кратка автобиография, портфолио и описание на проект.
Очакват се проекти, създадени по темата и проекти в сферата на пърформанса.
Одобрените за участие артисти/групи трябва да потвърдят чрез имейл участието си в 10 дневен срок след получаване на писмено потвърждение за включване на предложението им в предварителната селекция.
Организаторите не покриват транспортни, нито продукционни разходи – те са за сметка на всеки отделен участник, освен в специфичните случаи, когато това е допълнително обсъдено и съгласувано. Моля пишете ни, ако имате допълнителни въпроси.

Времеви насоки:
– Отворена покана и постъпване на кандидатури: декември 2015 – до 31 януари 2016
– Селекция, известяване на избраните артисти: края на февруари 2016
– Провеждане на фестивала: 21-ви до 24-и април 2016

Основна локация на събитието през 2016 г. отново е електро-контролната за на НДК.

За допълнителна информация, посетете:
http://sofiaunderground.com/
или отворената покана във fb

 

11188367_10153307346874198_8272495458109553213_n