Никола Минчев за „FOSILI“ – съвместната му изложба с Поли Велкова

DSC01795-copy

Дни преди откриването на общата изложба на Никола Минчев и Поли Велкова в Галерийното пространство на eXAF, се видяхме с тях до прясната „беседка” на новите супер-куул пеещи фонтани в Пловдив, където напук на общинската охрана изпихме по един Staropramen и поговорихме с Никола за работата, за участията му тук и там, за артистите, които го вдъхновяват, такива неща …

 

Роден в Пловдив. Завършил НХГ „Цанко Лавренов с „Живопис”, а след това „Скулптура” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” при проф. Стефан Лютаков. Казва, че именно той го е мотивирал да се развие в тази област, както и тогава новооборудваната инфраструктура на катедрата.

По-късно участва в едни от най-популярните фестивали за съвременно изкуство и/или видео арт, а именно Водна кула арт фест, (София), Арт позитив, (Пловдив), Видеохолика, (Варна).

 

Питаме Никола и Поли кой с какво се занимава. Отговарят ни почти заедно: „Всеки със себе си се занимава.”, и се смеят. Никола продължава, като казва, че се занимава буквално с всичко и изброява: скулптура, живопис, колаж, мозайка, както и интериорен дизайн от време на време. Усмихва се и добавя: „Това са по-важните неща.”.

 

– Водна кула арт фест ме провокира да започна да се занимавам със съвременно изкуство. Имах възможност да си сверя часовника, да видя как стоя между другите. След това дойде Арт позитив, в изданието му Аналог, където аз направих един източник на енергия, един куб, който беше разположен в едно от самостоятелните пространства на Центъра за съвременно изкуство, Пловдив – Баня „Старинна”.

 

– Любими артисти… от съвременните… Един от тях е Маркос Видал – забелязвам, че съм повлиян от негови работи… Също така Игнасио Уриарте, който много ме вдъхновява със своите прости, но ефективни решения.

 

А от българските артисти? Въпреки така или иначе ограничената сцена?

– Да, въпреки това Иван Мудов мога да посоча. Нено Белчев, Кокимото

 

По-интересните акценти от интервюто чуйте тук:

 

 

Не забравяйте да посетите изложбата от 12 ноември до 5 декември! Повече информация на eXAF.org и във фейсбук събитието.